Besparen op je energiefactuur: hoe helpen rolluiken?

Grondig isoleren = energie besparen
Als we het hebben over energie besparen, denken we terecht aan het isoleren van het dak en de gevels van de woning. Of aan tips zoals het aantrekken van een extra trui en het aankopen van ledlampen. Maar wat velen onderschatten, is de impact van kwalitatieve rolluiken op de energiefactuur. Laat je rolluiken plaatsen, dan kan je jaarlijks tot wel 10% besparen op je totale energierekening. En dit jaar na jaar, want rolluiken hebben een lange levensduur. 

Rolluiken beperken warmteverliezen via de ramen
Van alle energie die we verbruiken, gaat het grootste deel naar de verwarming van onze woning. Tegelijkertijd gaat er gemiddeld zo’n 37% van de warmte in de woning verloren via de ramen. Je kan natuurlijk het glas van je ramen upgraden naar HR++ glas, maar dat is een grote investering. Rolluiken laten plaatsen daarentegen is een stuk minder kostelijk, én ze geven je afdoende thermische bescherming. En dan hebben we het nog niet gehad over de bijkomende voordelen die rolluiken opleveren. 

Verlaag je energiebehoefte, winter en zomer
Hoe komt het dat je met rolluiken zoveel energie kan besparen? Als je voor rolluiken kiest, komt er tussen het rolluik en het raamoppervlak een luchtkamer te zitten die een perfecte thermische isolatie biedt. Van dat isolatievoordeel profiteer je het hele jaar door. In de koudere maanden geniet je van de extra warmte die binnen blijft en zal je minder hoeven verwarmen. Op hete zomerdagen vermijd je dan weer dat je woning extra afkoelt. Bijgevolg zal er minder energie nodig zijn om je woning te koelen. Handig, want een airco verbruikt enorm veel elektriciteit. 

Goed om te weten: Hoeveel energie je bespaart met rolluiken hangt ook af van de manier waarop je ze gebruikt. Zo zou je in de winter ‘s nachts je rolluiken omlaag moeten houden. Kies je voor elektrische rolluiken, dan kan je zelf het tijdstip instellen waarop je rolluiken naar beneden (en weer omhoog) moeten gaan. 

Nog meer besparen dankzij automatisatie
Net zoals screens bieden rolluiken al het moderne comfort. Zo kan je je rolluiken elektrisch aansturen en bedienen met een schakelaar, afstandsbediening of smartphone. Je kan weekscenario’s of een timerfunctie programmeren, zodat je je woning steeds met een gerust gevoel kan verlaten. Vandaag kiezen de meesten voor het extra gebruiksgemak van automatische rolluiken via sensoren. Dat is meteen ook de meest energie-efficiënte keuze. 

Automatische rolluiken spelen in op het weer
Met automatische rolluiken kan je ervoor kiezen om niet meer tussen te komen in de aansturing van je zonwering. Centraal aangestuurde systemen (domotica) en sensoren nemen het dan van je over. De stuurmodule speelt meteen in op de weersomstandigheden, ook als je niet thuis bent. Dankzij geprogrammeerde schema’s wordt er geen energie verspild aan het onnodig openen en dicht doen van je rolluiken. Dit soort systemen bewaken de binnen- en buitentemperatuur en passen de rolluiken aan aan jouw doorgegeven instellingen. 

Rolluiken op zonne-energie: geen stroom nodig
Naast een klassieke elektrische sturing, kan je je rolluiken ook aansturen op zonne-energie. Rolluiken op zonne-energie zijn nog duurzamer dan elektrische rolluiken. Bovendien is er geen bedrading naar binnen nodig, waardoor de montage eenvoudig en snel kan verlopen. Last but not least: met deze rolluiken vermijd je kap- en breekwerk, interessant als je gaat renoveren. 

Nog meer voordelen
Rolluiken zorgen dus voor een terugkerende besparing op je energiefactuur. Maar er is meer, veel meer. Omdat rolluiken fungeren als een warmtebuffer, dragen ze bij tot een aangename temperatuur in de woning. Ze zorgen voor meer privacy en bevorderen een goede nachtrust door omgevingsgeluiden zoals straatlawaai te dempen. Met neergelaten rolluiken is je woning bovendien extra goed afgesloten, wat inbrekers helpt ontmoedigen. 

De energieprijzen stijgen enorm en daar lijkt niet snel verandering in te komen. Dit terwijl een kleine 40% van de warmte in je woning, verloren gaat via ramen en deuren. Onderzoek toont aan dat rolluiken de energiefactuur tot 10% kunnen verlagen.