Global Shading Day

Heel wat wetenschappers trekken al jaren aan de alarmbel: de opwarming van de aarde zorgt voor steeds meer onomkeerbare gevolgen. Op Global Shading Day willen we wat dieper ingaan op de gevolgen van de klimaatverandering en de oplossingen die onze zonweringsector hierbij kan bieden.

 

Wat kan je als particulier doen voor het klimaat?

Overstromingen, het smelten van de poolkappen, warme oceanen, ... Het leek altijd een ver-van-ons-bedshow. Maar de laatste jaren krijgen we ook in België steeds meer te kampen met de gevolgen van de opwarming van de aarde. Denk maar aan de langdurige droogtes in de zomermaanden waardoor we met zijn allen weten moeten besparen. Steden koelen niet meer af in de zomer en blijven ook 's nachts onbehaaglijk warm. Op heel wat plaatsen breekt het wegdek door de aanhoudende hittegolven. Zelfs hier in België beginnen we de gevolgen te voelen.

We zijn het er allemaal over eens dat de particulier niet de grote vervuiler is in dit verhaal. Het zijn vooral de grote internationals en overheden die inspanningen moeten leveren om dit klimaatprobleem op te lossen.  Maar ook als particulier kunnen we het klimaat een duwtje in de goede richting geven. We zijn tenslotte met 7 miljard op onze planeet, als iedereen zijn steentje bijdraagt kunnen we al heel wat verwezenlijken! Door goed te isoleren kunnen we de wintertemperaturen trotseren. Maar hoe gaan we om met de hittegolven in de zomer?

 

Actieve versus passieve koeling

Om het warmteprobleem in je huis aan te pakken kan je 2 pistes bewandelen: actieve en passieve koeling. 

Actieve koeling

Met actieve koeling (zoals een airco) gaan we het huis op een actieve manier koel houden. Warme lucht die in je huis hangt, wordt afgekoeld om zo tot een aangenaam binnenklimaat te komen. Doorheen de dag blijft de airco aanstaan en verbruikt constant energie.

Passieve koeling

Met passieve koeling (zoals screens en rolluiken) houden we ons huis op een energiearme manier koel. Door de zon te gaan weren voor deze je huis binnen kan dringen, ga je een aangenaam binnenklimaat creëren zonder dat je hier energie in moet steken. Door de screens of rolluiken 's ochtends te sluiten behoud je de hele dag door een aangenaam binnenklimaat.

Vaak wordt gezegd dat actief koelen als dweilen met de kraan open is. Je probeert de temperatuur te doen dalen terwijl de warme lucht blijft binnenkomen, wat enorm veel energie vraagt. Het is dan ook een dure oplossingPassieve koeling daarentegen is praktisch energieloos. Vanaf de screens of rolluiken naar beneden zijn, blijft je huis automatisch fris, zonder dat je daar iets voor moet doen. Het is dan ook een voordelige en economische oplossing.


Op #globalshadingday zetten we dan ook graag de milieuvriendelijke, passieve koeling eens in de kijker. Het is een geweldige manier om de warmte buiten te houden en in de zomer te genieten van je huis. Is het de oplossing van de toekomst om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Wij geloven er alvast 200% in!

Interesse om passief te koelen? Ontdek onze screens en rolluiken en vraag een offerte aan bij een SUYS verdeler in jouw buurt