Grote ramen maken zonwering onmisbaar

In de moderne architectuur is het niet meer weg te denken: traditionele gevels worden veelal vervangen door grote glaspartijen. Dit strakke design en open karakter zijn kenmerkend voor een eigentijdse bouwstijl. Men moet naast het decoratieve aspect echter ook denken aan de energiezuinigheid van de woning, het thermisch comfort en de privacy. Wil je dus grote ramen plaatsen, is dat in principe geen probleem als je dat dan compenseert met buitenzonwering. Er zijn verschillende montagesituaties voor buitenzonwering beschikbaar
Tijdens de koudere periodes geniet je zo volop van de voordelen van de warmte van de laagstaande zon die via de grote ramen binnen straalt. In de zomer kan de warmte echter snel oncomfortabel worden, dan bieden ritsscreens bescherming tegen oververhitting. Met onze windvaste doekzonwering kan je op elk moment van de dag de zon beheersen, het zonlicht wordt gefilterd en de screens voorkomen zo ook storende reflecties in beeldschermen en verkleuring van het meubilair.

Wat is het effect van zonwering?


Bij externe doekzonwering worden de zonnestralen gedeeltelijk gereflecteerd (Rs) en geabsorbeerd (As) door het doek. De zon wordt voor het grootste deel tegen gehouden door de screen, nog voor de warmte het raam bereikt. Het resterende zonlicht dringt door het doek (Ts) van je zonwering om vervolgens gedeeltelijk weerkaatst of geabsorbeerd te worden door het raam. De energie die daarna overblijft, noemen we de g-waarde. Deze geeft de graad van opwarming van het interieur aan. Bij buitenzonwering is de keuze van het type doek bijgevolg zeer bepalend. Zodoende is kleur bekennen in dit geval niet alleen een kwestie van smaak, maar de kleur- en doekkeuze van je zonwering is ook bepalend voor de warmte-transmissie, UV-bescherming en lichtdoorlaat. Bepaalde doeken en kleuren hebben een betere g-waarde en bieden meer bescherming tegen de zonnewarmte. We geven je enkele tips mee om het juiste doek te kiezen. 

VIND EEN VERDELER IN JOUW BUURT

Waarmee hou je rekening bij jouw keuze voor screens?


De oriëntatie van jouw woning is van belang, daar denk je best bij de start van het ontwerpproces goed over na. Zuidwest of west gerichte ruimtes zijn het meest onderhevig aan de zon, terwijl het minder zinvol is om zonwering te voorzien bij een noordelijk gericht raam.
Anderzijds speelt de functie van een ruimte ook een belangrijke rol. In de slaapkamer voorzie je bij voorkeur compleet verduisterende screens, dus in die zin kan zonwering op de noordkant toch functioneel zijn. Wil je het zicht naar buiten zoveel mogelijk behouden, dan kies je best screens met een donker doek. Hoe donkerder de kleur van het doek, hoe beter de doorkijk naar buiten en hoe minder de inkijk naar binnen. Dat biedt je dus ook meer privacy. Een zonnescreen met een lichter doek brengt dan weer meer daglicht binnen en kan volstaan voor een bureauruimte waar je bijvoorbeeld verblinding op het computerscherm wilt voorkomen.
Je kiest echter in de eerste plaats voor screens om oververhitting te vermijden en te besparen op dure aircosystemen, hiermee scoor je tegelijk gunstig voor de specifieke energie-eisen die worden gesteld. Zowel bij nieuwbouw als renovatie moet je immers voldoen aan bepaalde energiescores. Het EPC, of energieprestatiecertificaat, toont aan hoe energiezuinig jouw woning is. Maar vooral het E-peil en het S-peil zijn van belang. Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw en neemt screens (en ook rolluiken!) in aanmerking voor een lagere score. Het S-peil moet op vandaag S31 zijn en zal nog verstrengd worden naar S28. Het toont aan hoe efficiënt de vorm van jouw woning is en hoe weinig energie nodig is om de temperatuur op peil te houden. Zo kan je bijvoorbeeld grote glaspartijen opnemen in de vormgeving van jouw woning, als je die compenseert met extra zonwering.


LEES ALLES OVER DE ENERGIESCORES EN PREMIES BIJ DE PLAATSING VAN ZONWERING 

Zonnescreens in de stijl van jouw woning


Screens zijn veruit de meest elegante en minimalistische zonweringsoplossing op de markt. Bij SUYS wordt lakwerk in elke mogelijke RAL-kleur aangeboden. In een volautomatische en 100% groene lakkerij beschikken ze standaard over meer dan 350 verschillende kleurpoeders. Dankzij dit uitgebreide kleurenpalet, kan de kleur van jouw screens perfect afgestemd worden op jouw ramen. Het resultaat is een screen die naadloos aansluit bij de look van jouw woning.

PERSONALISEER JE ZONWERING VOOR JE RAMEN

Voor een gegarandeerd strak design is het echter aan te raden bij de ontwerpfase van de woning rekening te houden met zonwering. Zo kan je een Lockscreen® INTEGRATED voorzien en worden de ritsscreens volledig achter slag (in de spouw) weggewerkt. In open toestand is de onderlat van het doek ook opgetrokken in de kast, zo zijn de screens volledig onzichtbaar geïntegreerd.

Met de lange zomers en hittegolven goed in het geheugen, is zonwering zeker een hot topic. De EU stelt zich de vraag of gebouwen in Europa klaar zijn om de inwoners te beschermen tegen deze extreme hitte. Volgens ES-SO, de Europese organisatie voor zonwering, zal zonwering een sleutelelement moeten worden van elk gebouw. Ze stellen dat buitenzonwering de meest kosteneffectieve oplossing is op de markt, dat het een directe impact heeft op de gezondheid, het comfort en de energiebesparing. Iets om meteen bij de aanschaf of het bouwen van een woning in overweging te nemen dus. En zelfs bij grote glasoppervlaktes hoef je met doekzonwering niet in te boeten aan dat comfort en de strakke look van jouw woning.
Vraag vrijblijvend meer info aan bij een Preferred Partner voor screens die aansluiten bij de stijl van jouw woning.

VIND EEN VERDELER IN JOUW BUURT