3 grote bouwtrends die ook voor zonwering van belang zijn

We bouwen steeds bewuster, letten op ons energieverbruik en kiezen voor duurzame materialen. Zo investeren we in een beter milieu én in meer comfort. Zonwering speelt ook steeds meer een belangrijke rol in hedendaagse woningen. Welke drie trends betekenen iets voor de bouw- en zonweringsmarkt?

1. Energie-efficiënt bouwen en wonen

Wanneer je gaat bouwen of grondig gaat renoveren, dan ligt de focus waarschijnlijk op het energieverbruik van de woning. Een energie-efficiënte woning is goed geïsoleerd, verliest minder warmte, stoot minder CO2 uit en heeft een aangenaam, constant binnenklimaat. Hierdoor bespaar je op (energie)kosten en draag je je steentje bij tot een beter milieu. Het E-peil geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe beter je woning presteert

E-peil voor nieuwbouw en renovatie

Ga je bouwen of een ingrijpende renovatie (laten) uitvoeren? Dan moet je voldoen aan een bepaalde E-peileis. Zo moet je voor bouwaanvragen vanaf 2023 voor nieuwbouw een E-peil van maximum E30 behalen en voor grondige renovatie een E-peil van maximum E60. Oververhitting en het beperken ervan, heeft een effect op het E-peil. Zonwering kan dus een rol spelen in het behalen van een gunstig E-peil.

E-peil en oververhitting

Kies je voor zonwerende oplossingen zoals rolluiken of screens, dan blijft het binnen in huis tijdens de zomer koel zonder dat je hiervoor een energieverslindende airco moet gebruiken. Dit is positief, want die laatste haalt het E-peil van je woning naar omhoog. Met zonwering kun je zowel op vlak van koelen als verwarmen energie besparen. Het is belangrijk dat je het juiste type zonwering voor jouw situatie kiest. Je zonweringspecialist in de buurt kan je helpen bij het maken van je keuze. 

Screens en rolluiken als buitenzonwering

Wil je efficiënt koelen, dan kies je best voor zonwerende oplossingen die aan de buitenkant van het raam gemonteerd worden. Hierdoor kan het glas van de ramen niet opwarmen, en behoud je binnen een aangenaam klimaat. Om even te vergelijken: zonwering aan de binnenkant houdt slechts 35 à 65 % van de zonnewarmte tegen, terwijl dat bij zonwering aan de buitenkant zo'n 85 à 90% is. 

Bij screens is het beperken van oververhitting afhankelijk van de doekkeuze, de raamoppervlakte, de oriëntatie van de ramen en hoe dynamisch de zonwering bediend wordt. Wat de doekkeuze betreft, geldt: hoe lager de Gtot waarde (warmtetransmissie) van het doek, hoe beter het binnenklimaat.

 

2. Gebruik van duurzame materialen

Een andere belangrijke tendens in de bouw is het gebruik van duurzame materialen. Ook bij zonwerende oplossingen houdt men meer rekening met het materiaal en de daar bijhorende levensduur. Zo worden de doeken van screens gemaakt met geweven glasvezeldraden en een pvc-coating, of pvc gecombineerd met polyester. Deze stevige, duurzame doeken gaan met een goed onderhoud zeer lang mee. Bovendien behouden ze hun vorm en kleur beter, en zijn ze ook bestand tegen vocht en warmte. Lees meer over de personalisatie van screens en het kiezen van het juiste doek voor je zonwering

Wat rolluiken betreft, kun je kiezen voor exemplaren met aluminium lamellen. Die zijn zeer stevig. Bovendien zullen ze, wanneer je ze goed onderhoudt, een lange tijd meegaan. Aluminium rolluiken zijn ook beschikbaar in grote afmetingen. Lees meer over het personaliseren van je rolluiken op maat van je woning.

 

3. Automatisering van zonweringsoplossingen

Een derde trend is automatisatie. Vroeger werden rolluiken (en screens) manueel bediend. Nu geniet je van meer comfort wanneer deze zijn uitgerust met een autonome motor. Nog makkelijker is het wanneer je rolluiken of screens op zonne-energie werken en ze dus geen elektriciteit van het net nodig hebben. Je kunt deze met zenders ter plaatse bedienen of overal waar je ook. Maar bent via de smartphone. Hierdoor kun je je zonwering efficiënt inzetten en het binnenklimaat te allen tijde regelen. Ontdek onze rolluiken op zonne-energie of screens op zonne-energie.

 

SUYS produceert screens op maat voor zonwering en/of verduistering van ramen en terrasoverkappingen, maar ook automatische en elektrische rolluiken op maat. Vraag je brochure aan of vind een SUYS verdeler in jouw buurt