Zorgen rolluiken voor een besparing op jouw energiefactuur?

Bij aanvang van een bouwproject is het een veelgemaakte afweging: weegt de kostprijs van rolluiken op tegenover de beloofde energie die ik ga besparen? Het antwoord hierop is een eenduidige JA.

Maar het voorzien van rolluiken buiten zal niet alleen voor een lagere energiekost zorgen, deze investering betaalt zich evengoed terug op vlak van wooncomfort en een veiligheidsgevoel. Bovendien kom je bij het plaatsen van rolluiken in aanmerking voor een aantal premies. Zo kan je de kosten voor je rolluiken naar beneden brengen.

Voor een hoge energiewinst moet je echter rekening houden met de positie van het rolluik, met een luchtdichte plaatsing en met de meerwaarde van automatische en elektrische rolluiken.

3 belangrijke fundamenten voor een optimaal rendement

1. Oriëntatie en positie van de rolluiken

De noordkant is de koudste kant, kies hier voor rolluiken om de koudestraling tegen te gaan. En ook op het zuiden zijn rolluiken extreem nuttig als zonwering voor je (bestaande) ramen, omdat ze in de zomer als buffer tegen oververhitting optreden. Je creëert immers een extra luchtlaag tussen de beglazing en het rolluik buiten. Je kan dus stellen dat jouw woning hierdoor beter geïsoleerd wordt.  
Denk wel goed na over de positie van het rolluik of beter gezegd de verschillende montagesituaties. Hier een overzicht van ons gamma rolluiken:

Bij voorzetrolluiken, waarbij de kast buiten vóór het raam gemonteerd wordt, is de bouwschil niet onderbroken, dus hier is er geen enkel probleem. Bij opbouw- of inbouwrolluiken kan je niet anders dan een opening in de bouwschil, en dus ook in de isolatie, te maken. Bij deze uitvoeringen zit je met een bouwknoop die je luchtdicht moet krijgen en goed moet bij-isoleren.

 

2. Vakkundige plaatsing

Een correcte afwerking door je (buiten)schrijnwerker is jouw garantie op afdoende thermische isolatie. Een goed geïntegreerde rolluikkast staat of valt met de deskundigheid van je installateur. Het bestellen van je rolluiken, doe je dus steeds bij een vakman. Als fabrikant, draagt BUILDING Shutter Systems uiteraard ook een verantwoordelijkheid. Er wordt extra aandacht besteed aan de isolatie van onze rolluiken én onze producten evolueren continu met het oog op een uitmuntende akoestische en thermische isolatie.

Vraag vrijblijvend meer info aan bij een Preferred Partner voor rolluiken die aansluiten bij de stijl van jouw woning.

 

3. Automatisatie

De gleuf waar het rolluiklint doorheen glijdt, is een tochtgat dat grote warmteverliezen kan betekenen. Daarom alleen al kies je beter voor automatische of elektrische rolluiken. Het raam is ingekit en met een schakelaar of sensor blijft alles luchtdicht. Bovendien ben je met een automatisch rolluik oververhitting, of afkoeling, een stapje voor. Een geprogrammeerd tijdschema of sensoren zorgen ervoor dat jouw rolluiken open of gesloten zijn wanneer dat het meeste rendement oplevert. Deze slimme sturing sluit de rolluiken bij extreme warmte of koude. En overdag tijdens de winterdagen, blijven de rolluiken open om te profiteren van de extra zonnewinst.

Geniet van een zorgeloze automatisatie van jouw rolluiken 

Is Hoog Rendementsglas een volwaardig alternatief?

Hoog Rendementsglas is speciaal glas dat, net als rolluiken, warmte en geluid kan buiten houden. En op het vlak van isolatie kan HR-glas de functie van rolluiken (deels) overnemen, zeker wanneer men kiest voor HR+++isolatieglas dat is aangevuld met extra coatings. HR-glas blijkt ook bijzonder goed te beschermen tegen de zonnewarmte. Het kan niet voorkomen dat de zon naar binnen straalt, maar kan wel degelijk de temperatuur in huis bepalen. Met deze isolerende en zonwerende eigenschappen kan HR-glas in elk geval concurreren met rolluiken.
Rolluiken hebben echter nog een aantal extra troeven die toch niet onbelangrijk zijn met het oog op een comfortabele woning. De mogelijkheid tot het volledig verduisteren onder andere, wat uiteraard meest van nut is in de slaapkamers. Maar ook om de binnen stralende zon te weren, die bijvoorbeeld jouw beeldscherm stoort, is een gedeeltelijke verduistering met een rolluik welgekomen. Op dezelfde manier kan Je ook zelf bepalen in hoeverre iemand binnen kan en mag kijken, waarmee je jouw gevoel van privacy waarborgt. De grootste troefkaart van rolluiken is toch dat ze inbraakwerend zijn. Niets geeft een groter gevoel van veiligheid dan ’s avonds de rolluiken naar beneden laten.

Kies voor een #happy@home stemming met rolluiken 

We komen zo tot de slotsom dat rolluiken buiten voor je ramen absoluut bijdragen tot een besparing op de energiefactuur en dat ze, ten opzichte van het alternatief van HR-glas, nog heel wat andere zaken te bieden hebben. Beiden hebben een positieve impact op het E-peil van jouw woning, en kunnen ook samen aanwezig zijn om het rendement nog meer te verhogen.
Lees meer over de premies die toegekend worden gericht op het verbeteren van de energiescore van je woning.

Kortom, alles begint bij een slim ontwerp. Heb je grote raamoppervlaktes? Hoe is jouw woning georiënteerd? Ga je voor automatisatie? En vervolgens is een vakkundige plaatsing cruciaal. Ontdek alles over ons gamma rolluiken, hun voordelen en de personalisatiemogelijkheden.